Felsefeyi nasıl bilirsiniz? Binlerce yıl öncesinde kalmış sorgulamalar mı? Günlük hayatta işimize yaramayan arayışlar mı? Ne zaman biraz derin bir cümle kursanız aldığınız “Felsefe yapma” cevabı mı? Genelde günlük hayatta çok da işimize yaramayan “felsefi” düşünceler nitekim. Ancak felsefenin öyle bir kolu var ki hayatını gerçekçi temeller üzerine kurmak, mutlu bir hayat geçirmek isteyenler için  2000 yıldır geçerliliğini ilk günkü gibi koruyor.  Stoacılık ya da stoacı düşünce olarak bilinen bu felsefi akım 4. yüzyılda Kıbrıslı Zenon tarafından kuruldu. Önde gelen temsilcileri arasında azad edilmiş bir köle olan Epictetus, Nero’nun hocası Seneca ve kendi zamanında dünyanın en büyük hükümdarı olan Marcus Aurelius var.

Bense Stoacı düşünce ile Marcus Aurelius’un her gün yazdığı günlüklerden derlenen “Kendime Düşünceler” isimli kitabı okurken geçirdiğim şaşkınlık şokları arasında tanıştım. Günümüzden 1.800 yıl önce yaşamış birinin sıkıntıları, dertleri, düşünceleri nasıl günümüzdekiler ile bu kadar benzer olabilir ve 1.800 yıl önce bu dertlere tasalara bulunan çözümler bugün bile nasıl hala geçerli olabilir hala şaşkınlığım devam ediyor. Çevremiz ne kadar değişirse değişsin insan hep aynı insan.

Stoacılık – Stoacı Düşünce

Stoacılık, temelinde bir kaç temel teknik barındırıyor:

  • Dünyanın / hayatın karşımıza çok fazla beklenmedik şeyler çıkardığı.
  • Hayatımızın kısalığı ve hayatlarımızın küçüklüğü.
  • Nasıl sarsılmaz ve güçlü olup kendimizi kontrol edebileceğimiz.
  • Ve tatminsizliklerimizin kaynağının mantıktan çok değişken duygularımıza bağlı olması.

Stoacı düşünce dünya hakkında karmaşık teoriler üretmiyor ancak yıkıcı duygularımızın üstesinden gelmemizde bize yardım etmek için yapılabilecekleri söylüyor. Stoacılık, doğru yanıtı olmayan sonsuz sorgulamalar üzerine değil, hayatımızı iyileştirecek hareketler üzerine kurulmuş bir felsefe. Felsefe olduğu kadar adeta işimizde daha iyi olmak, daha iyi bir arkadaş olmak, daha iyi bir insan olmak için kullanabileceğimiz bir araç.

Stoacılık Nedir?

Stoacı Düşünce Hayatımızı Nasıl Değiştirir?

Stoacı düşünce dünyadaki her olayın; kendisinden başka olaylar ile neden sonuç etkileşiminde olduğunu ve bu sebeple hayatımızda başımıza gelen iyi olayların da kötü olayların da çoğunun kontrolünün bizde olmadığı durumlardan kaynaklandığını söylüyor. Hayatımızı derinden etkilese de bizimle alakası olmayan, kontrol edemediğimiz bu olayları değiştirme gücümüz yok. Ancak stoacı düşünürlere göre bu olaylara nasıl yaklaşacağımız, hangi duygularımızı kullanacağımız bizim kontrolümüzde. Kusursuz bir dünya, kusursuz bir ülke, kusursuz bir eş, kusursuz bir arkadaş aramaktansa her şeyi olduğu haliyle kabul etmek en doğru olan yaklaşım. Çektiğimiz acılar yaşadığımız olaylardan dolayı değil, yaşadığımız olaylara olan yargılarımızdan kaynaklanıyor.

Flow – Mihaly Csikszentmihalyi yazımda bahsettiğim gibi hayatın akıp gitmesini istemiyor, kendi hayatınızın iplerini elinize almak istiyorsanız takipte kalmak için aşağıdaki kutudan abone olmayı unutmayın! Stoacılık ile hayatımızın her aşamasında nasıl daha iyi olabileceğimiz hakkında daha çok yazı gelecek. Ayrıca genel bir özet olarak youtube’taki Stoacılık Felsefesi videosunu da izleyebilirsiniz.

Daha iyi bir hayat yaşamak için daha iyi olmak istiyorsanız şimdi abone olun.
Takipçilerin ve değer verdiğin kişilerle bu yazıyı paylaş: